poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Winiary :)

Hej kochani ;)
Co tam u Was słychać :) W końcu wróciłam :);p mam teraz tyle do nadrobienia, tyle do przeczytania Waszych postów, że nie wiem czy dam radę ;p będę miała chociaż przez najbliższe dni co nieco do czytania i oglądania.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać moją ulubioną zapiekankę Winiary, która moim skromnym zdaniem jest przepyszna i uzależnia.
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy 600 g. obranych ziemniaków, 250 g. mięsa mielonego, 1 duża cebula, 50 g. żółtego sera, 100 ml kwaśnej śmietany i olej do smażenia. Ja trochę modyfikuję tę zapiekankę i dodaję więcej mięsa mielonego-taką całą tackę czyli wychodzi ok. 400 g. A więc muszę też dodać i więcej ziemniaków, śmietany (zazwyczaj 150 ml) i sera oczywiście.
Składniki: warzywa suszone 18 % (cebula 8,1%, czosnek, papryka czerwona mielona, liść pietruszki), skrobia modyfikowana, mąka pszenna, preparat zabielający ( tłuszcz roślinny, laktoza, białka mleka), sól, śmietanka w proszku, ekstrakty drożdżowe suszone, przyprawy 3,0% (pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kminek, kurkuma), aromaty ( z glutenem), hydrolizat białka pszennego, cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, majeranek suszony, emulgator E471, olej roślinny.


 Na samym początku obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Następnie należy ją zeszklić na oleju razem mięsem mielonym. Mięso delikatnie przyprawić solą i pieprzem.


Obrane surowe ziemniaki należy pokroić w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.


Żaroodporne naczynie należy wysmarować tłuszczem i w naczyniu tym układać na przemian warstwami : ziemniaki- mięso-ziemniaki-mięso. Ja na wierzch daje jeszcze ziemniaki :)


Zawartość torebki należy dobrze wymieszać z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalać ułożone ziemniaki i mięso w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch posypać startym zółtym serem. Ja daje zawsze 2 razy więcej niż jet podane w przepisie. W przepisie też podane jest aby nie przykrywać naczynia, ja jednak zawsze piekę pod przykryciem przez godzinę w 180 stopniach.


A tutaj już gotowe :) mniam :) może nie wygląda na talerzu zachęcająco ale jest pyszne. Ziemniaczki są mięciutkie a ten sosik dodaje daniu bardzo wyrazisty smak. To moja ulubiona zapiekanka Winiary, często do niej wracam i czasami też ją modyfikuję np. dodając do mięsa pieczarki :)  Polecam :)

Dzisiaj wieczorem na Polsacie Spider -Man więc lecę :);p :* Dobranoc:)


15 komentarzy:

  1. mmm, spider-man xD

    OdpowiedzUsuń
  2. no włąśnie , nie wygląda zachęcająco ;) ser, mięsko zmiemniaki, to musi być kaloryczne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wygląda, ale smak rekompensuje wszystko :) a kaloryczna jest i to bardzo ;( to jedyny jej minus. Ale od czasu do czasu można zgrzeszyć :)

      Usuń
  3. Już kilka razy robiłam tą zapiekankę, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też jest ona w stałym repertuarze ;p;p smakuje mi bardziej niż np. ta z makaronem Winiary ;p

      Usuń
  4. wyglada bajecznie - pewnie też tak smakuje :) jeszcze nigdy nie mialam okazji jej wyprobowac ;) ale widze ze to szybkie danie na wypadek gdy niespodziewanie przyjda goscie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. o, proszę! właśnie dziś to mam na obiad, hihi :D / http://murphose.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to smacznego :):) idę do Ciebie na obiad w takim razie ;p

      Usuń
  6. również ją ostatnio robiłam wychodzi przepysznie:)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) przepyszna jest, szkoda tylko że taka kaloryczna :(

      Usuń
  7. Robię podobnie, przepyszna jest! jednak inaczej przygotuję mięsko :) wolę bardziej przyprawione i z kawałkami pomidorów (z puszki, bądź w lecie kupne), dodaje do tego bazylię, troszkę oregano, przyprawę do mięsa mielonego (pycha!) i na koniec trochę słodkiej papryki. I dopiero tak przygotowane mięso daje na ziemniaki :) pyszności :)) aż chyba zrobię na obiad dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń